niedziela, 9 czerwca 2013

Kulinarny poradnik . 
Postanowiłam zamieścić dziś kilka porad, które mogą Wam być bardzo pomocne w przyrządzaniu idealnych posiłków. Sama często przeglądam różne strony z takimi poradami i naprawdę w wielu przypadkach mi to pomogło. :)

  • Jak szybko i skutecznie oczyścić rybę ?
Szybko usuniesz z ryby łuski, jeżeli przedtem skopisz ją odrobina octu .
  • Jak błyskawicznie obrać grejpfruta ?
Umyty owoc należy pokroić na ósemki, szybko ściągnąć z nich skórkę i wyciągnąć z białych błon . Miąższ grejpfruta w formie np.trójkącików.
  • Jak otworzyć orzech kokosowy ?
To proste ! W pierwszej kolejności korkociągiem zrób otwory w miejscach, gdzie kokos ma najsłabszy punkt, tzw."oczka", i wylej mleko. Następnie orzech włóż na kilka minut do gorącego piekarnika. Po wyjęciu uderz kokos młotkiem wzdłuż środkowej linii. I gotowe.
  • Ścielić czy nie ?
Pamiętajmy, że na blachy ze żłobkowanym lub tłoczonym dnem nie wykładamy papieru do pieczenia. Przed wylaniem do nich ciasta należy formę po prostu dwukrotnie natłuścić lub oprószyć bułką lub mąką.
  • Co zrobić z resztka sera ?
Nie wykorzystane kawałki sera żółtego ścieram na tarce o dużych oczkach, wsypuję do zamykanego pojemnika i zamrażam. Wiórków używam potem do posypywania domowych zapiekanek.
  • Jak przygotować domową vegetę ?
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i wrzucamy do wrzątku na 2-3 minuty. Przelewamy zimną wodą. Następnie ścieramy na tarce. Suszymy w otwartym piekarniku 2 godz. w temp. 100 stopni C .
  • Co zrobić z przypalonym ciastem ?
Jeżeli placek przypali się na górze, zetrzyj tarka do warzyw przypalona część i ozdób ciasto polewą czekoladową - usuniesz nieprzyjemny posmak .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz